Agar-Agar E406 Liniaplus 1000g želatína pre vegánov
Kód tovaru: 12485096606
Agar-Agar E406 Liniaplus 1000g želatína pre vegánov
Kód tovaru: 12485096606
- Kód výrobcu: 5903738836123
- Značka: inna (EUROPHARMA Liniaplus)
- Obchodné meno: Agar-agarová zelenina 1 kg
- Balenie: Vrecúško
- Váha: 1 kg
- Príchuť: Bez chuti
- Ďalšie vlastnosti: Bez laktózy, Raw (surové), Superpotraviny, Vegánske, Vegetariánske
- Produkt neobsahuje: Protihrudkujúce látky, Farbivá, Cholesterol, Cukor, Droždie, Lepok, GMO, Vajcia, Konzervačné látky, Laktóza, Mliečne výrobky, Palmový olej, Orechy, Semená/osivo, Pšenica, Sójové bôby, Transmastné kyseliny (hydrogenované)
- Hmotnosť produktu s obalom: 1 kg
- Stav balenia: Originál
POZOR: v prípade možnosti výberu farby, typu, vzoru ju uveďte do poznámky
prejdite na navigáciu pre vyhľadávanie
yōkan, tradičné japonské sladkosti pripravené s použitím agaru
agarový gél v laboratóriu
agar [1], ktorého agar-agar-agar hlavná zložka je osea - galakt 0b. Agar-agar napučiava v studenej vode, ale dobre sa rozpúšťa vo vode pri teplote asi 90 – 100 °C a pri teplote 40 – 50 °C tuhne a vytvára akýsi gél. Stuhnutý gél sa topí pri opätovnom zahriatí na 90–100 °C[2]. Tento jav je príkladom hysterézy fázového prechodu tuhá látka-kvapalina. Odroda agaru so slabšími gélovacími vlastnosťami je agaroid.
Agar-agar sa vyrába z červených rias (Rhodophyta), extrahovaných najmä z pobrežia Japonska (často získavaných z podvodných plantáží). Produkcia agar-agaru sa v súčasnosti zvyšuje kvôli zvyšujúcemu sa dopytu[3].
Obsah
1 Zloženie
2 Výroba
3Použitie
4Bezpečnosť použitia v potravinárskych výrobkoch
5Pozri tiež
6Poznámky
7Referencie obsahuje približne 9
Agarh>ZloženieAgarh -2 čiastočne sú spojené s kyselinou sírovou a inými kyselinami. Hlavnými cukrovými zložkami týchto zlúčenín sú: agaróza (asi 70 %) a kyslý agaropektín. Celkový obsah zvyškov kyseliny sírovej je 0,3–5 %. Vo všeobecnosti je zloženie variabilné a závisí od pôvodu suroviny.
Agar na bakteriologické účely by mal spĺňať špeciálne požiadavky na čistotu, špecifické požiadavky týkajúce sa tuhnutia a bodu topenia, hodnoty pH a odolnosti voči tlaku.
Výroba
Príprava agaru pozostáva z niekoľkých fáz. Tallus červených rias, ktorý rastie na podvodných skalách v mori do hĺbky 30 m, sa získa potápačmi alebo pomocou vhodných háčikov a sietí, opláchne sa sladkou vodou a počas leta sa rozloží na slnku, aby sa vysušil a vybielil. Tento proces sa niekoľkokrát opakuje. V zime sa talus podrobuje ďalšiemu spracovaniu. Vysušené sa varia vo vode, kým sa nezíska viskózna hustá kvapalina, ktorá sa pôsobením zriedených kyselín a aktívneho uhlia čistí od bielkovín a iných látok. Po scedení sa vytvoria bloky, ktoré sa potom krájajú na tenké pramene. Odstránenie soli a vody sa vykonáva opakovaným zmrazením (prírodným alebo umelým) a rozmrazením suroviny, nakoniec sa prečistený agar vysuší a komercializuje. Ročná svetová produkcia je niekoľko miliónov ton [4].
Aplikácie
Ako silne napučiavajúca látka sa používa ako mierne preháňadlo, pôsobí v dôsledku napučiavania potravy v črevách.
Agar-agar sa používa ako prírodný želírovací prostriedok bez chuti, úspešne nahrádza želatínu [5] pri výrobe želatíny, džemov, potravinárskych cukroviniek a iných domácich cukroviniek (marshmal). fotografia (pri výrobe fotosenzitívnej emulzie), chémia (v elektrolytických kľúčoch, v galvanických článkoch), farmácia (ako plnidlo, želírovací a dezintegračný prostriedok do tabliet), kozmetika.
Agar sa používa najmä ako neutrálny základ pre kultivačné médiá, na ktorých sa pestujú baktérie v mikrobiologických laboratóriách a in vitro kultúry v biotechnologických laboratóriách. Len niektoré morské a pôdne baktérie ho dokážu rozložiť[2].
Bezpečnosť potravín[upraviť | edit code]
Agar v bežných množstvách je neškodný[6]. Je uznávaná ako bezpečná potravinová prísada označená číslom E406 a je oficiálne schválená na používanie Európskou úniou. Smrteľná dávka (LD50) pre potkany je 11 g/kg telesnej hmotnosti (orálne)[6].
Pozri tiež
Pozri tiež
Pozrite si položkuagar vo Wikislovníku
Pozrite si médiá súvisiace s: Agar-agar>Agarli>
Poznámky pod čiarou
- ↑ PubChem, Agar, pubchem.ncbi.nlm.nih.gov [prístup 2021-04-12].
- ↑ Prejsť na: a b Čo sú mikróby a ako sa testujú. In: Wladyslaw J.H. Kunicki-Goldfinger: Život baktérií. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1998, s. 52. ISBN 978-83-01-14378-7.
- ↑ 1. KAPITOLA – VÝROBA, VLASTNOSTI A POUŽITIE AGARU,
- ↑ G. Harmerínona, EHernández. -Gariba y, Konvenčné a alternatívne technológie na extrakciu polysacharidov z rias, 2013, DOI: 10.1533/9780857098689.3.475.
- ↑ Katarzyna J. Cichoń, Zeleninová poľská kuchyňa. Sto tradičných poľských jedál vo vegánskej verzii, vyd. 1. vydanie, Warszawa: Wydawnictwo Dwa Myśly, 2020, ISBN 978-83-8150-077-7, OCLC 1204346974.
- ↑ Prejsť na: a b Agar-agar (č. A1296) - produktový list KGM Poland.-Aldrich [prístup 2013-11-21]. (prečítajte si, či je správna verzia kcharakteristika)
Bibliografia
- Stanisław Kohlmünzer: Farmakognózia: učebnica pre študentov farmácie. vyd. V modernizovaný. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003, s. 669. ISBN 83-200-2846-9.
Autoritatívna kontrola (zmes):
LCCN: sh85002042: 09NDL: 09-47 0564 983
J9U: 987007293085005171
Online encyklopédia:
Britannica: topic/agar-seaweed-product
Treccani: agar-agar>00051p>><Бagar>07ЭЭР>
8 0 075634
Kategórie:
Polysacharidy
Chemické prídavné látky v potravinách
Algológia
Navigačná ponuka
Nie ste prihlásený
Diskusia
Edície
Vytvoriť účet
Prihlásenie
Vytvoriť účet
Prihlásenie ad
Upraviť
Upraviť zdrojový kód
História a autori
Hľadať
Domovská stránka
Náhodný článok
Kategórie článkov
Najčastejšie články
Časté otázky
Pre čitateľov
Reportáž>>
Pomocník
Pre wikipedistov
Začíname
Portál Wikipédie
Oznámenia
Pravidlá
Pomocník
Najnovšie zmeny
Nástroje
Načítajte prepojené stránky
Odkazy na súbor
Odkaz na túto verziu
O tejto stránke
Citácia tohto článku
Položka wikiúdaje
Odporúčanie pre sociálne médiá
Tlač alebo export
Vytvorenie knihy
Stiahnuť ako PDF
Verzia pre tlač
Wiki
BežnéWiki
V iných projektoch p>العربية
Nemecky
Angličtina
Español
Lietuvių
Русский
Українська
ه
Upraviť odkazy na túto stránku bol naposledy upravený 1. marca 2022, 12:45.
Kód výrobcu | 5903738836123 |
Značka | inna (EUROPHARMA Liniaplus) |
Obchodné meno | Agar-agarová zelenina 1 kg |
Balenie | Vrecúško |
Váha | 1 kg |
Príchuť | Bez chuti |
Ďalšie vlastnosti | Bez laktózy, Raw (surové), Superpotraviny, Vegánske, Vegetariánske |
Produkt neobsahuje | Protihrudkujúce látky, Farbivá, Cholesterol, Cukor, Droždie, Lepok, GMO, Vajcia, Konzervačné látky, Laktóza, Mliečne výrobky, Palmový olej, Orechy, Semená/osivo, Pšenica, Sójové bôby, Transmastné kyseliny (hydrogenované) |
Hmotnosť produktu s obalom | 1 kg |
Stav balenia | Originál |
PACKETA - výdajné miesto
- Objednávky do 20€ (4,2€ doprava), inak doprava zadarmo.
- Dodanie do 1 pracovného dňa od doručenia na sklad.
- Hmotnosť do 15 kg a do celkového obvodu balíka 2m.
- Pri presiahnutí hmotnosti alebo rozmerov je účtovaná individuálna cena dopravy konzultované so zákazníkom.
GLS SR - kuriér
- Objednávky do 20€ (4,9€ doprava), inak doprava zadarmo.
- Dodanie do 1 pracovného dňa od doručenia na sklad.
- Hmotnosť do 30 kg a do celkového obvodu balíka 3m.
- Pri presiahnutí hmotnosti alebo rozmerov je účtovaná individuálna cena dopravy konzultované so zákazníkom.
GLS SR - Parcelshop
- Objednávky do 20€ (3,9€ doprava), inak doprava zadarmo.
- Dodanie do 1 pracovného dňa od doručenia na sklad.
- Hmotnosť do 30 kg a do celkového obvodu balíka 3m.
- Pri presiahnutí hmotnosti alebo rozmerov je účtovaná individuálna cena dopravy konzultované so zákazníkom.
PACKETA ČR - výdajné miesto
- Cena dopravy je 2,9 € a do 15 kg.
- Dodání do 2 pracovních dnů od doručení na náš sklad.
- Individuální doprava není možná.
GLS ČR - kuriér
- Cena dopravy je 4,9 € a do 30 kg.
- Dodání do 2 pracovních dnů od doručení na náš sklad.
- Individuální doprava není možná.
GLS ČR - Parcelshop
- Cena dopravy je 4,9 € a do 30 kg.
- Dodání do 2 pracovních dnů od doručení na náš sklad.
- Individuální doprava není možná.
Vašou objednávkou sa zaoberáme až po prijatí platby na náš účet. Za tovar môžete vopred zaplatiť
- Platba prevodom - zálohová platba (objednávky do 20 €) - 30 % z ceny tovaru + poštovné 3,9 € + 2,60 € (suma za dobierkovú platbu v rámci SR). Zvyšnú sumu doplatíte pri prevzatí tovaru kuriérovi.
- Platba prevodom - zálohová platba (objednávky nad 20 € do 300 €) - 30 % z ceny tovaru + 2,60 € (suma za dobierkovú platbu v rámci SR). Zvyšnú sumu doplatíte pri prevzatí tovaru kuriérovi.
- Platba prevodom - zálohová platba (objednávky nad 300 €) - 50 % z ceny tovaru + 2,60 € (suma za dobierkovú platbu v rámci SR). Zvyšnú sumu doplatíte pri prevzatí tovaru kuriérovi.
- Platba prevodom - plná čiastka - pri preberaní tovaru neplatíte nič navyše.
Vašu objednávku môžete uhradiť
- PREVODOM NA ÚČET
- VKLADOM NA ÚČET
- POŠTOVOU POUKÁŽKOU
Informácie o účte pre platbu
Meno a priezvisko: Milan Čelko KUPSITO
Tatra banka, a.s.
Hodžovo nám. 3
811 06 Bratislava
IBAN: SK1411000000002948180519
SWIFT / BIC: TATRSKBX<
Pri úhrade je nutné uviesť variabilný symbol = ČÍSLO OBJEDNÁVKY (bez VS nebude možné priradiť platbu k objednávke).
PODOBNÉ PRODUKTY
Hodnotenie obchodu
Zobraziť viac