kakaový prášok 2 kg 100% holandský certifikát
kakaový prášok 2 kg 100% holandský certifikát
Kód tovaru: 11843504105
- Značka: inny (Liniaplus kakao odtłuszczone do 10 -12%)
- Kód výrobcu: 5904107777184
- Obchodné meno: Lineplus
POZOR: v prípade možnosti výberu farby, typu, vzoru ju uveďte do poznámky
POPIS PRODUKTU
Tento článok je o kakaových bôboch. Pozri tiež: ďalšie stránky s týmto názvom.
Kakaové ovocie na strome
Kakaové semienka
Sušenie semien
Kakao (nah. cacahuatl [kaˈka.wat͡ɬ]), kakaový bôb[1] - semená z kakaa caobra. Jeden plod obsahuje 20-60 semien pokrytých hlienovou dužinou [1]. Pôvodne sú fialovej až fialovej farby, no po usušení sú čokoládovohnedé[2]. Po spracovaní semien sa získavajú produkty ako kakaová hmota, kakaové maslo a kakaový prášok, ktoré sa využívajú v potravinárskom priemysle, ale aj v medicíne a kozmetike. Vedľajším produktom spracovania semien sú kakaové škrupiny, ktoré sa pridávajú do krmiva pre zvieratá a používajú sa ako podstielka alebo hnojivo[1].
Obsah
1Chemické zloženie
2Kakao v histórii
3Výroba
4Použitie
4.1V potravinárskom priemysle
5
6 tiež. p>7Poznámky pod čiarou
Chemické zloženie
Kakao obsahuje okrem bielkovín a tuku aj dva stimulačné alkaloidy – teobromín (cca 2,5 %) a kofeín (cca 0,8 %), ale podiel týchto zlúčenín klesá v dôsledku spracovania semien[1]. Teobromín má oveľa slabší stimulačný účinok ako kofeín, ale regeneruje telo po fyzickej aj psychickej námahe. Kakao obsahuje aj neaktívny fenyletylamín (PEA)[a]. Okrem mastných kyselín obsahuje kakaový prášok 16 % bielkovín a 12 % sacharidov[1].
Za kakaovú arómu sú zodpovedné heterocyklické zlúčeniny, aldehydy, ketóny, fenoly a organosírne zlúčeniny. Vznikajú z aminokyselín a uhľohydrátov v dôsledku zahrievania semien[4].
Kakao v histórii
V Strednej a Južnej Amerike boli kakaové semienka cennou a cenenou potravinou vďaka obsahu bielkovín a tukov. Jedli sa hlavne mleté na múku, zmiešané s kukuričnou múkou a varené s ovocím papriky[2]. Mayovia a Aztékovia pili opojný kakaový nápoj (nazývaný chocolatl) počas náboženských obradov a sviatkov. V miestnych kultúrnych kruhoch boli kakaové bôby mimoriadne cenné a dokonca sa používali ako platobný prostriedok [potrebná poznámka pod čiarou].
Kakaové bôby priniesol do Európy Krištof Kolumbus. Nápoj uvarený podľa receptúry aztéckeho kráľa Moctezumu získal uznanie najskôr na španielskom dvore. Často sa pokúšali vytvárať nápoje podľa vlastných receptúr, no nepriniesli očakávaný výsledok, pretože Španieli tento nápoj rafinovali vanilkovým cukrom. Až v 17. storočí sa kakaový nápoj stal populárnym aj na iných európskych dvoroch[5], no k väčšej obľube sa dostal až v 19. storočí, kedy bolo možné zo suroviny extrahovať prebytočný tuk, čím sa zlepšila chuť nápoja. Dopyt po kakaových semienkach výrazne vzrástol po objavení technologického postupu výroby čokolády, ktorý sa uskutočnil v roku 1876 vo Švajčiarsku[2].
Zo starých lekárenských receptov možno spomenúť kedysi obľúbené ovsené kakao, pripravované z pražených ovsených vločiek s prídavkom kakaa[6].
Výroba
Kakaová hmota
Kakaová hmota sa objavuje na prvých kvetoch Bop>–5><5
- ročné rastliny. Najvyššie výnosy sa dosahujú z rastlín vo veku 8 – 15 rokov (do 2,5 t/ha) a pokračujú približne 20 rokov[2].Počas roka existujú dve hlavné obdobia zberu, pričom približne 80 % úrody je medzi septembrom a marcom[2]. Kakaové bobule sa po zbere rozrežú. Vlhké semená obklopené dužinou sa hromadia v kôpkach alebo sa ukladajú do košov alebo škatúľ, kde dužina fermentuje pod pokrývkou listov. Asi po piatich až siedmich dňoch dužina plodov odtečie, semená získajú charakteristickú vôňu a farbu[1]. Tento proces sa niekedy skracuje na 3-6 dní pri použití nádob s perforovaným dnom, v ktorých sa obsah niekoľkokrát premiestni a premieša[2]. Po vysušení klesne obsah vody v semenách na 6 %[2].
Sušené kakaové bôby sú exportným produktom krajín, kde sa kakao pestuje a ďalšie spracovanie prebieha najmä vo vyspelých krajinách[1].
Prvou fázou spracovania semien je praženie a odstránenie šupky. Zvyšok (hlavne klíčky) sa melie na kakaovú hmotu[1], tiež známu ako kakaová drť[2].
Použitie[upraviť | upraviť kód]
V potravinárskom priemysle[upraviť | edit code]
Produkty získané z kakaových semien sa používajú na výrobu čokolády, nápojov, koláčov a zmrzliny. Kakaová hmota (kakaová drť) poskytuje kakaové maslo s obsahom asi 55 % tuku a kakaový prášok s obsahom asi 25 % tuku[1]. Kakaový prášok je dodatočne jemne mletý na výrobu kakaa, ktoré sa používa na výrobu nápojov a ako prídavok do koláčov. Čokoláda na pitie sa vyrába z drvenej kakaovej drviny s prídavkom cukru[2]. Čokoláda sa získava z kakaovej hmoty pridaním kakaového masla, cukru a mliekaprášok[1]. Kakaové maslo sa používa aj v cukrárskom priemysle[2].
V medicíne[upraviť | edit code]
U ľudí s normálnym a vysokým normálnym krvným tlakom kakao spôsobuje mierny pokles krvného tlaku[7].
Kakaové maslo sa používa vo farmaceutickom priemysle[2].
Pozri tiež
PODOBNÉ PRODUKTY
Activlab Fit kakao 500 g s nízkym obsahom bielkovín
SUPER DRINK FIT COCOA je lahodný nápoj vytvorený pre tých, ktorí si cenia zdravý životný štýl a zároveň sa nechcú vzdať vynikajúcej chuti. Kakao sú práškové semená kakaové…
-16%CEREMONIÁLNE kakao z Ekvádoru 100g Drink of the Gods HIT
Kakaové Slávnostné drvené nugetky 100 g - Ekvádor Manabí - Chocante Ceremoniálne kakao (pasta, kakaová hmota) Ekvádorské Manabí vyrobené z bôbov trinitario (70 %) a forastero (30…
NESQUIK kakao 700 g
1 KUS NESQUIK 700 g kakaa ______________________________________________________________________ES__________D b> Kakaový nápoj Nesquik je skvelý spôs…
-24%ČOKOLÁDOVÝ PRÁŠOK PRE DETI FAIR TRADE BIO
ČOKOLÁDOVÝ PRÁŠOK PRE DETI FAIR TRADE BIO BIO ZENTRALE POPIS Zložky predávané v súlade s Fairtrade štandardmi: kakao, cukor. Celkom: 100%. PRÍPRAVA As…
Prírodné kakao 1kg 1000g nealkalizovaná KERA
Prírodné kakao s obsahom tuku 10-12%, nealkalizované Kakao vo forme jemného prášku, Kakao je možné použiť na prípravu kakaa na pitie, bežne sa používa aj ako prídavok do ko…
-15%Nestlé Nesquik instantné kakao 400g
Instantné kakao Nestle Nesquik 400 g Káva Nestle Vynikajúce instantné kakao na pitie – stačí pridať mlieko. Obsahuje jedinečné zloženie vitamínov…
-23%Instantný kakaový nápoj 400 g
Instantný kakaový nápoj 400 g Káva Nestle Lahodné instantné kakao na pitie je neodmysliteľnou súčasťou dokonalých raňajok. Výborne chutí s mliekom,…
-11%Nesquik Instantný kakaový nápoj 400 g
Instantný kakaový nápoj Nesquik 400 g Káva Nestle Lahodné instantné kakao na pitie je neodmysliteľným prvkom dokonalých raňajok. Výborne chutí s …
-26%Kakao Inka BIO 150g Bio
Dátum spotreby: 21/01/2024 Kakao Inka BIO Kakao Inka BIO sa vyrába z kakaových semien (Theobroma cacao), ktoré sa zbierajú z organických plodín, kde sa nepoužívajú umelé …
Krüger Mix Fix instantné kakao 375g x 2 kusy
Kruger Mix Fix instantné kakao 375g x 2 kusy Kruger Dokonalý raňajkový nápoj s čokoládovou príchuťou Obohacuje každodennú stravu o nutričné hodn…
Hodnotenie obchodu
Zobraziť viac