kakaový prášok 500 g 100% holandský certifikát
kakaový prášok 500 g 100% holandský certifikát
Kód tovaru: 11553664700
- Značka: inny (Liniaplus kakao odtłuszczone do 10-12 %)
- Kód výrobcu: 5904107777184
- Obchodné meno: Lineplus
POZOR: v prípade možnosti výberu farby, typu, vzoru ju uveďte do poznámky
-
Sprostredkovanie tovaru z Poľska
-
Rýchle doručenie a doprava zadarmo
-
Výber z 15 miliónov produktov
-
Kvalita a dôvera bez rizika
sa týka kakaových semien. Pozri tiež: ďalšie stránky s týmto názvom.
Kakaové ovocie na strome
Kakaové semienka
Sušenie semien
Kakao (nah. cacahuatl [kaˈka.wat͡ɬ]), kakaový bôb[1] - semená z kakaa caobra. Jeden plod obsahuje 20-60 semien pokrytých hlienovou dužinou [1]. Pôvodne sú fialovej až fialovej farby, no po usušení sú čokoládovohnedé[2]. Po spracovaní semien sa získavajú produkty ako kakaová hmota, kakaové maslo a kakaový prášok, ktoré sa využívajú v potravinárskom priemysle, ale aj v medicíne a kozmetike. Vedľajším produktom spracovania semien sú kakaové škrupiny, ktoré sa pridávajú do krmiva pre zvieratá a používajú sa ako podstielka alebo hnojivo[1].
Obsah
1Chemické zloženie
2Kakao v histórii
3Výroba
4Použitie
4.1V potravinárskom priemysle
5
6 tiež. p>7Poznámky pod čiarou
Chemické zloženie
Kakao obsahuje okrem bielkovín a tuku aj dva stimulačné alkaloidy – teobromín (cca 2,5 %) a kofeín (cca 0,8 %), ale podiel týchto zlúčenín klesá v dôsledku spracovania semien[1]. Teobromín má oveľa slabší stimulačný účinok ako kofeín, ale regeneruje telo po fyzickej aj psychickej námahe. Kakao obsahuje aj neaktívny fenyletylamín (PEA)[a]. Okrem mastných kyselín obsahuje kakaový prášok 16 % bielkovín a 12 % sacharidov[1].
Za kakaovú arómu sú zodpovedné heterocyklické zlúčeniny, aldehydy, ketóny, fenoly a organosírne zlúčeniny. Vznikajú z aminokyselín a uhľohydrátov v dôsledku zahrievania semien[4].
Kakao v histórii
V Strednej a Južnej Amerike boli kakaové semienka cennou a cenenou potravinou vďaka obsahu bielkovín a tukov. Jedli sa hlavne mleté na múku, zmiešané s kukuričnou múkou a varené s ovocím papriky[2]. Mayovia a Aztékovia pili opojný kakaový nápoj (nazývaný chocolatl) počas náboženských obradov a sviatkov. V miestnych kultúrnych kruhoch boli kakaové bôby mimoriadne cenné a dokonca sa používali ako platobný prostriedok [potrebná poznámka pod čiarou].
Kakaové bôby priniesol do Európy Krištof Kolumbus. Nápoj uvarený podľa receptúry aztéckeho kráľa Moctezumu získal uznanie najskôr na španielskom dvore. Často sa pokúšali vytvárať nápoje podľa vlastných receptúr, no nepriniesli očakávaný výsledok, pretože Španieli tento nápoj rafinovali vanilkovým cukrom. Až v 17. storočí sa kakaový nápoj stal populárnym aj na iných európskych dvoroch[5], no k väčšej obľube sa dostal až v 19. storočí, kedy bolo možné zo suroviny extrahovať prebytočný tuk, čím sa zlepšila chuť nápoja. Dopyt po kakaových semienkach výrazne vzrástol po objavení technologického postupu výroby čokolády, ktorý sa uskutočnil v roku 1876 vo Švajčiarsku[2].
Zo starých lekárenských receptov možno spomenúť kedysi obľúbené ovsené kakao, pripravované z pražených ovsených vločiek s prídavkom kakaa[6].
Výroba
Kakaová hmota
Kakaová hmota sa objavuje na prvých kvetoch Bop>–5><5
- ročné rastliny. Najvyššie výnosy sa dosahujú z rastlín vo veku 8 – 15 rokov (do 2,5 t/ha) a pokračujú približne 20 rokov[2].Počas roka existujú dve hlavné obdobia zberu, pričom približne 80 % úrody je medzi septembrom a marcom[2]. Kakaové bobule sa po zbere rozrežú. Vlhké semená obklopené dužinou sa hromadia v kôpkach alebo sa ukladajú do košov alebo škatúľ, kde dužina fermentuje pod pokrývkou listov. Asi po piatich až siedmich dňoch dužina plodov odtečie, semená získajú charakteristickú vôňu a farbu[1]. Tento proces sa niekedy skracuje na 3-6 dní pri použití nádob s perforovaným dnom, v ktorých sa obsah niekoľkokrát premiestni a premieša[2]. Po vysušení klesne obsah vody v semenách na 6 %[2].
Sušené kakaové bôby sú exportným produktom krajín, kde sa kakao pestuje a ďalšie spracovanie prebieha najmä vo vyspelých krajinách[1].
Prvou fázou spracovania semien je praženie a odstránenie šupky. Zvyšok (hlavne klíčky) sa melie na kakaovú hmotu[1], tiež známu ako kakaová drť[2].
Použitie[upraviť | upraviť kód]
V potravinárskom priemysle[upraviť | edit code]
Produkty získané z kakaových semien sa používajú na výrobu čokolády, nápojov, koláčov a zmrzliny. Kakaová hmota (kakaová drť) poskytuje kakaové maslo s obsahom asi 55 % tuku a kakaový prášok s obsahom asi 25 % tuku[1]. Kakaový prášok je dodatočne jemne mletý na výrobu kakaa, ktoré sa používa na výrobu nápojov a ako prídavok do koláčov. Čokoláda na pitie sa vyrába z drvenej kakaovej drviny s prídavkom cukru[2]. Čokoláda sa získava z kakaovej hmoty pridaním kakaového masla, cukru a sušeného mlieka[1]. Kakaové maslo sa používa aj v cukrárskom priemysle[2].
V medicíne[upraviť | edit code]
U ľudí s normálnym a vysokým normálnym krvným tlakom kakao spôsobuje mierny pokles krvného tlaku[7].
Kakaové maslo sa používa vo farmaceutickom priemysle[2].
Pozri tiež
PACKETA - výdajné miesto
- Objednávky do 20 € (4,2 € doprava), nad 20€ je doprava zadarmo.
- Dodanie do 1 pracovného dňa od doručenia na náš sklad.
- Pri hmotnosti do 15 kg a do celkového obvodu balíka rozmeru 2 m.
- Za dodatočne vzniknuté náklady si účtujeme servisný poplatok vo výške 4,2 € za každý balík naviac, pri hmotnosti nad 15 kg alebo pri presiahnutí rozmerov celkového obvodu balíka (2 m) je účtované individuálne poštovné konzultované so zákazníkom v rámci objednávky vopred.
GLS SR - kuriér
- Objednávky do 20 € (4,9 € doprava), nad 20€ je doprava zadarmo.
- Dodanie do 1 pracovného dňa od doručenia na náš sklad.
- Pri hmotnosti do 30 kg a do celkového obvodu balíka rozmeru 3 m (3 m = 2x výška + 2x šírka + 1x dĺžka).
- Za dodatočne vzniknuté náklady si účtujeme servisný poplatok vo výške 5,99 € za každý balík naviac, pri hmotnosti nad 30 kg alebo pri presiahnutí rozmerov celkového obvodu balíka (3 m) je účtované individuálne poštovné konzultované so zákazníkom v rámci objednávky vopred.
GLS SR - Parcelshop
- Objednávky do 20 € (3,9 € doprava), nad 20€ je doprava zadarmo.
- Dodanie do 1 pracovného dňa od doručenia na náš sklad.
- Pri hmotnosti do 30 kg a do celkového obvodu balíka rozmeru 3 m (3 m = 2x výška + 2x šírka + 1x dĺžka).
- Za dodatočne vzniknuté náklady si účtujeme servisný poplatok vo výške 3,9 € za každý balík naviac, pri hmotnosti nad 30 kg alebo pri presiahnutí rozmerov celkového obvodu balíka (3 m) je účtované individuálne poštovné konzultované so zákazníkom v rámci objednávky vopred.
PACKETA ČR - výdajné miesto
- Cena dopravy je 2,9 € a do 15 kg.
- Dodání do 2 pracovních dnů od doručení na náš sklad.
- Individuální doprava není možná.
GLS ČR - kuriér
- Cena dopravy je 4,9 € a do 30 kg.
- Dodání do 2 pracovních dnů od doručení na náš sklad.
- Individuální doprava není možná.
GLS ČR - Parcelshop
- Cena dopravy je 4,9 € a do 30 kg.
- Dodání do 2 pracovních dnů od doručení na náš sklad.
- Individuální doprava není možná.
Vašou objednávkou sa zaoberáme až po prijatí platby na náš účet. Za tovar môžete vopred zaplatiť
- zálohová platba (objednávky do 20 €) - 30 % z ceny tovaru + poštovné 3,9 € + 2,60 € (suma za dobierkovú platbu v rámci SR). Zvyšnú sumu doplatíte pri prevzatí tovaru kuriérovi.
- zálohová platba (objednávky nad 20 € do 300 €) - 30 % z ceny tovaru + 2,60 € (suma za dobierkovú platbu v rámci SR). Zvyšnú sumu doplatíte pri prevzatí tovaru kuriérovi.
- zálohová platba (objednávky nad 300 €) - 50 % z ceny tovaru + 2,60 € (suma za dobierkovú platbu v rámci SR). Zvyšnú sumu doplatíte pri prevzatí tovaru kuriérovi.
- Plná čiastka - pri preberaní tovaru neplatíte nič navyše.
Vašu objednávku môžete uhradiť
- PREVODOM NA ÚČET
- VKLADOM NA ÚČET
- POŠTOVOU POUKÁŽKOU
Informácie o účte pre platbu
Meno a priezvisko: Milan Čelko KUPSITO
Tatra banka, a.s.
Hodžovo nám. 3
811 06 Bratislava
IBAN: SK1411000000002948180519
SWIFT / BIC: TATRSKBX
Pri úhrade je nutné uviesť variabilný symbol = ČÍSLO OBJEDNÁVKY (bez VS nebude možné priradiť platbu k objednávke).
Zobraziť viac
PODOBNÉ PRODUKTY
MANDOLÉ kakao - 150 g
MANDOLÉ kakao - 150 g ZLOŽENIE: Polotučný kakaový prášok Nutričné hodnoty na 100 g: - Energetická hodnota: 1350,8 kJ / 324,8 kcal - Tuky: 11 g (z toho nasýtené: 6,8 g) - Sacharid…
-23%Wawel kakao so zníženým obsahom tuku 150g
Kakao Wawel so zníženým obsahom tuku 150g …
-5%Bensdorp KAKAO Na pečenie 125G Z Nemecka
Lahodné kakao Back Cocoa by BensdorpJe to originálny výrobok určený pre nemecký trhBalenie obsahuje 125g kakaaKakao ideálne pre rodinné pečenieDlhá trvanlivosťVýrobok je nový, čers…
-12%PRÍRODNÝ KAKAOVÝ PRÁŠOK 500g NEALKALIZOVANÝ
Kakaový prášok 500g ✅ Popis produktu Kakaový prášok - Ak ste milovníkom čokolády a vaše obľúbené koláčiky a sušienky sú práve tie s jej chuťou - lepšie ako kakao ste si vybrať nemo…
-18%Kakaový prášok odtučnený BIO 250g - Batom
Produkt ekologického poľnohospodárstva* Kakaový prášok odtučnený BIO 250g - Batom Kakaový prášok získaný z kakaových bôbov so zníženým obsahom tuku. Má výraznú, suchú chuť. Ideál…
-14%Five Transformations Macao Kakao na pitie 180g
Five Transformations Macao Kakao na pitie 180g Macao (piť kakao) Zloženie: erytritol (sladidlo), kakao 36%, repkový lecitín, škorica, kardamón, himalájska soľ, prírodné arómy (vani…
-24%PRÍRODNÝ kakaový prášok 500g nealkalizovaný
Kakao 500gPrirodne, bez prisad!!!Obsah tuku 10-12% Produkt je baleny v ziplockovom obale, co umoznuje dlhodobu cerstvost, kedze obal sa da velakrat otvarat a zatvarat a samotne bal…
-24%NESQUIK KAKAO od NESTLE CAN 400g z Nemecka
Lahodné kakao Nesquik od NestleIt je originálny výrobok určený pre nemecký trh.Balenie obsahuje 400g kakaa.Obsahuje vitamíny C,E,B1,B6 a vápnik.Perfektný nápoj pre dobrý štart do k…
-22%NEALKAIZOVANÉ KAKAOVÉ PRÁŠKY 500g NATURAL
Kakaový prášok - 500g Kakao so zníženým obsahom tuku 10-12% nealkalické Kakaový prášok Kakao so zníženým obsahom tuku (obsah kakaového tuku 10-12% bez zásaditých látok) je lahodný …
-23%Prírodný kakaový prášok 500g alkalizovaný tmavý
Prírodný alkalizovaný kakaový prášok 500g tmavý 10-12% tuku Kakaové bôby sú podrobené procesu prípravy, t.j. celé semená sú vystavené tlaku, sú zvlhčené a vystavené teplote pomo…
Hodnotenie obchodu
Zobraziť viac